Voor wie is een ouderschapsplan verplicht?
Ouders die gezamenlijk gezag hebben over een kind en gaan scheiden of hun samenleving beëindigen zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.
Gezamenlijk gezag kan van rechtswege ontstaan of door de rechtbank worden toegewezen.
Over een kind van ouders dat tijdens een huwelijk wordt geboren, hebben beide ouders van rechtswege het ouderlijk gezag. Zij krijgen dat dus automatisch, zonder dat zij er iets voor hoeven doen.
Wonen ouders samen en krijgen zij een kind, dan heeft de moeder van rechtswege alleen het ouderlijk gezag. Ook als de vader het kind erkent, krijgt hij niet automatisch gezag. Om gezamenlijk gezag te krijgen, moeten de ouders aan de rechtbank vragen om het gezamenlijk ouderlijk gezag aan hen toe te wijzen. Dat kan op rechtspraak.nl digitaal of via een formulier.
Dus ook als ouders niet getrouwd zijn geweest, maar wel via de rechtbank het gezamenlijk gezag hebben, moeten ze een ouderschapsplan opstellen. Krijgen de ouders pas gezamenlijk gezag nadat zij al uit elkaar zijn of zijn zij nooit gaan samenwonen, dan zijn zij niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het kan in de praktijk echter handig zijn om dat toch te doen.